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POSSIBLE AMENDMENTS TO THE AGREEMENT 

Treatment of Interest Charges in the Customs Value of Imported Goods 

Proposal by the European Economic Community 

1. In view of the likelihood of disparity in the treatment accorded to 
interest charges by some of the Parties applying the Customs Valuation 
Agreement in the determination of the customs value of imported goods, it 
would seem desirable for the Committee on Customs Valuation to consider the 
adoption of a common solution in order to achieve the uniformity referred to 

4) in the Preamble to the Agreement. 

2. If an importer finances the purchase of goods which he imports by means 
of a loan from a bank in his own country, interest charges payable in respect 
of that loan would not be includible in the customs value of the goods. It 
would not be equitable to include such charges in the customs value in the 
case where the financing of the purchase of the imported goods happens to be 
provided by the seller of the goods. In both cases, the price actually paid 
or payable for the goods exclusive of interest charges can be established. 

3. This subject has been taken up by the Technical Committee on Customs 
Valuation as a counterpart of the problem of the treatment of cash discount. 
However, although the Technical Committee was able at its third session to 
adopt a draft advisory opinion on the latter subject, this has not yet proved 
so easy on the subject of interest charges. 

4. The European Economic Community is of the opinion that in both cases 
mentioned in paragraph 2 above, the interest charges should not form part of 
the customs value and has decided in Article 3(c) of Commission Regulation 

W (EEC) No. 1495/80 to exclude such interest charges from the customs value, 
provided that they are distinguished from the price actually paid or payable. 
The European Economic Community considers that this is consistent with the 
intention of the negotiators of the Agreement and therefore proposes that 
the third paragraph of the Interpretative Note to Article 1, on price actually 
paid or payable, should be amended as follows: 

"The customs value shall not include the following charges or costs, 
provided that they are distinguished from the price actually paid or payable 
for the imported goods: 

(a) .... 

(b) 

(c) . 

(d) interest payable under a financing arrangement relating to the 
purchase of the imported goods." 


